Za-poslovni-portal-biznispromo.com-na-pitanja-odgovara-Slavica-Vadic

Za poslovni portal biznispromo.com na pitanja odgovara Slavica Vadić

Za poslovni portal biznispromo.com na pitanja odgovara Slavica Vadić (stomatološka sestra/asistent u ZU Stomatološka ambulanta sa zubotehničkom laboratorijom “dr Đurić”), portal je usmjeren na teme od interesa za preduzetništvo sa ciljem informisanja, promocije domaćih vrijednosti i cjeloživotnog učenja.

Slavica Vadić (stomatološka sestra/asistent u ZU Stomatološka ambulanta sa zubotehničkom laboratorijom “dr Đurić”) ima 13. godina iskustva u profesiji, u našem društvu, nazvanoj  – stomatološki asistent, stomatološki tehničar ili stomatološka sestra. Pred Slavicom je sve vrijeme bio veliki izazovni korak koji je trebao da zaokruži teoriju i praktično sazrijevanje te da usvojeno znanje prenese na druge asistente. Zaduženje nije lako a posao stomatološkog asistenta nije vezan samo za rad u ordinaciji opšte prakse već i u specijalističkoj ordinaciji kakva je i ordinacija dr Đurić.

Nabrojite nam nekoliko osnovnih vrijednosti koje treba da ima svaki stomatološki asistent?

“Stomatološka sestra/asistent je osoba koja ne odrađuje samo operativne poslove sa pacijentom uz doktora stomatologa, već radi i u analizi, planiranju i organizaciji rada u ordinaciji, vodi kalendar rasporeda pacijenata, brine, organizuje prijatno radno okruženje i okruženje u čekaonici, vodi računa o urednosti prostora i opreme, o materijalima i nabavci, o dezinfekciji instrumenata, prostora i opreme, sterilizaciji instrumenata, naplaćivanje usluga itd…”

Koja je uloga stomatološke sestre u očuvanju oralnog zdravlja stanovništva?

“Uloga stomatološkog asistenta u oralnom zdravlju pacijenata je veoma velika. Karijes je najraširenija bolest civilizacije. Bez obzira koliko je čovječanstvo na nekim poljima uspješno, kada je oralno zdravlje u pitanju još uvijek nije dovoljno razvijena svijest o važnosti oralnog zdravlja pa je zadatak nas stomatoloških asistenata i taj da pacijente podsjećamo na važnost redovnih kontrola i higjene. Danas, kada je posao digitalizovan u svakom smislu, u našoj ordinaciji vodimo uredne evidencije o oralnom statusu naših pacijenata. Cilj ovakvog rada je sažet prikaz problematike i sistemsko praćenje oralnog statusa naših pacijenata u elektronskom obliku. Prikupljanjem podataka o oralnom zdravlju pacijenta nameće nam se potreba za sistematskom edukacijom o važnosti pravilne higjene koja nam postaje svakodnevna praksa. Uvijek smo tu da pored naših doktora posavjetujemo koje četkice da koriste, paste, interdentalne četkice za čišćenje, koji dentalni konac je dobar za njih, tekućina za ispiranje i slično.”

Koje su najvažnije poslovne „lekcije“ koje ste naučili u svojoj karijeri?

“Od neprocjenjive vrijednosti je raditi u kolektivu koji iza sebe niže dobre poslovne rezultate. Kroz rad u našem kolektivu sam savladala razne vještine od profesionalne komunikacije sa pacijentima, vještina za timski rad, urednost, predanost poslu i preciznost, tačnost u radu, odanost, empatija prema pacijentu, strpljivost, pozitivan stav, korištenje savremenih informatičko- komunikacijskih tehnologija i još mnoštvo toga. Sve to me zaista čini ponosnom u ovom timu.”

Kako postavljate prioritete u svom poslu?

“Prioritet su pacijenti i njihove potrebe, sve ostalo je produkt dugogodišnjeg rada, razvoja i iskustva koji mi svakodnevno dodatno olakšava organizaciju u postavljanju prioriteta. Snaga našeg tima leži u dobroj organizaciji i dobroj komunikaciji između nas asistenata, doktora i naših pacijenta.”

Šta biste poručili mladim ljudima koji žele raditi Vaš posao?

“Naše zanimanje je jedno među najtraženijim zanimanjima današnjice. Mladi koji se odluče za ovaj poziv donijeće nove ideje koje mogu proširiti mogućnosti i stvarati nove vizije. Podržavam odluku mladih da idu u ovom smjeru. Svijet ostaje na mladima a mi smo tu da im prenesemo stečena znanja i iskustva.”

Scroll to top