U Sarajevu svečano otvorena konferencija ”Sfera 2022: Otvori u građevinarstvu”

Danas je svečano otvorena konferencija ”Sfera 2022: Otvori u građevinarstvu” i trajat će dva dana. Čast za otvorenje pripala je ministru privrede kantona Sarajevo Adnanu Deliću koji je u svome govoru iskazao važnost održavanja ovakvih događaja za BiH, ali i cijelu regiju. Pozdravio je goste, poželio im produktivan i uspješan rad i boravak u Sarajevu.

“Zadovoljstvo mi je što imam priliku da otvorim ovu konferenciju. Neophodno je da imamo što više ovakvih skupova kako bismo učinili našu privredu konkurentnijom. Veoma mi je drago što ova konferencija ima interakciju između privatnog i naučnog sektora, kazao je ministar Delić.

U uvodnom dijelu, prisutnima se obratio i izvršni direktor kompanije Sfera d.o.o. Nedžad Memić, zahvalivši se na velikom odzivu, ističući da su Sferine konferencije iz domene građevinarstva i arhitekture postale tradicionalne i prepoznatljive u regiji kao mjesto komunikacije, uspostavljanja saradnje i razmjene iskustava i znanja, te kao takve važe za respektabilan događaj, što potvrđuju posjetioci iz cijele regije.

“Izuzetno mi je drago što vas mogu pozdraviti u ime organizatora i poželjeti vam dobrodošlicu na XII po redu naučno stručnu konferenciju „Sfera 2022“. Imat ćemo priliku zaista uživati u kvalitetnim predavanjima. Zahvaljujem se svim našim sponzorima, izlagačima i učesnicima ovogodišnje konferencije”, poručio je Memić.

Ispred sektora za energetiku Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine obratila se Minela Pita, koja je održala i kratko uvodno predavanje vezano za energetsku efikasnost, temu koja će se o obrađivati na konferenciji.

Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore FBIH kazao je kako je izuzetno ponosan što je Sfera kao kompanija prepoznala Privrednu komoru FBiH da uvijek bude uključena u ovaj rad. Istakao je da i ovogodišnja konferencija vrlo značajna za segment građevinarstva i da su kompanije čiji će predstavnici govoriti i predstavljati se na ovogodišnjoj konferenciji generator inovativnih rješenja.

Tihomir Anđelić, voditelj odjeljenja za standardizaciju iz oblasti ISO/CEN, ispred Instituta za standardizaciju BiH u svome obraćanju istakao je da su ovakvi skupovi itetako važni za BiH, ali i za cijelu regiju s naglaskom na sve teme koje su aktuelne, a koje će se obrađivati tokom dvodnevnog događaja.

Teme koje će se predstaviti su: propisi i legislative, energetska efikasnost, arhitektonski trendovi i savremeni objekti, otvori u arhitekturi, BIM u arhitekturi otvora, iskustva i praktični savjeti.

Posebnu pažnju izaziva panel diskusija o temi konferencije, koja će se održati drugog dana, a u koju se uključe svi učesnici konferencije.

Ulaz je besplatan, a program pogledajte na linku https://2022.otvori.sfera.ba/program-2/

Organizator događaja je kompanija Sfera d.o.o. Mostar u saradnji sa Mašinskim fakultetom Zenica, Građevinskim fakultetom Univerziteta ”Džemal Bijedić” Mostar, Arhtektonskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu, TÜV NORD Adriatic d.o.o., ift Hrvatska d.o.o. Zagreb, a u partnerstvu sa Institutom za standardizaciju BiH.

Scroll to top