biznispromo-capljina

Svako od prisutnih se morao osjetiti počastvovanim

Grad Čapljina je u četvrtak 13. 10. 2022. bio domaćin poslovnog susreta koji je Dun & Bradstreet, najveći svjetski pružalac poslovnih informacija i uvida, sa tradicijom poslovanja 180 godina, organizirao u suradnji s Gradskom upravom. Predstavljena je analitika privrede u BiH, sa posebnim osvrtom na Hercegovačku regiju i grad domaćin, VR naočare kao digitalna verzija podrške razvoja određenih privredenih grana poput turizma i građevine, sticali su se novi poslovni kontakte ali i sljubljivala hrana i vino, uživajući u muzici mladih čapljinskih talenata.

U pozdravnom govoru gradonačelnik grada Čapljine dr. Smiljan Vidić rekao je: Cilj ovog susreta je okupljanje najboljih kompanija – bonitetno izvrsnih, koje su nositelji razvoja našeg gospodarstva” i dodao: ”Danas smo tu i zato da im čestitamo, ali i da razmijenimo znanja i mišljenja, te se nastavimo poslovno uvezivati i pružati najkvalitetnije proizvode i usluge svojim kupcima, građanima i korisnicima.”

Na ovom susretu Dun & Bradstreet certifikat bonitetne izvrsnosti, međunarodno priznatu potvrdu kvaliteta poslovanja preuzele su čapljinske kompanije “KALA-KOMERC” d.o.o, 3-DIS d.o.o., “MLINI” d.o.o., “ECCON-INŽINJERING” d.o.o kao i “G&L COMMERCE” d.o.o. čiji direktor Leon Kozarić nije krio zadovoljstvo zbog priznanja ali i činjenice da se nalazi u izuzetnom društvu menadžera kompanija koje mogu parirati poslovnim partnerima širom Europe.

Iz Širokog Brijega certifikat su preuzele kompanije TT KABELI d.o.o. i EZ ENGINEERING d.o.o.  Izvršni direktor EZ ENGINEERING-a, Marko Zovko izjavio je tom prilikom: “U suvremenom dinamičnom poslovnom svijetu od neprocjenjive je vrijednosti biti u mogućnosti dobiti pristup i uvid bitnim financijskim izvješćima skoro bilo koje bitne firme na svijetu i samim tim osigurati svoj nastup prema, kako postojećim, tako i prema potencijalnim kupcima. Lijepo je čuti da se cijeni i prati trud i uspjeh firmi iz okruženja koje rade i funkcioniraju u izuzetno teškim uvjetima, te tako stvaraju nova i čuvaju postojeća radna mjesta. Poslovni susret u Čapljini je organiziran na visokom nivou: u kratko vrijeme smo dobili sve bitne financijske informacije za prošlu godinu a kompliment i domaćinima koji su nam, uz popratne pauze, stvorili ugodan ambijent za druženje i degustaciju kvalitetnog vina.”

Certifikat su pruzeli I EDC d.o.o. iz Mostara i “CENTROŠPED” d.o.o. iz Trebinja. Direktorica Centrošpeda Radmila Vujović, izjavila je tom prilikom: “Prije svega, želim da se zahvalim kompanije Dun&Bradstreet i Gradu Čapljina koji su, uz podršku Vinarije Domano i hotel President, organizovali prelijepi susret privrednika Hercegovine koji su ostvarili najbolje poslovne rezultate. Susret je organizovan sa velikom pažnjom i visokom profesionalnošću u prelijepom ambijentu, tako da se svako od prisutnih morao osjetiti počastvovanim. Program je odlično postavljen i realizovan sa kratkim, sažetim i odlično prezentovanim temama. Posebna draž su pauze za kušanje prelijepih jela i vina. Sve je bilo prelijepo i zaista mi je želja da se opet sretnemo i družimo.”

POKAZATELJI USPJEHA

Bonitetno izvrsnih kompanija u BiH je 19% od ukupno aktivnih kompanija koje predaju završne izvještaje nadležnim agencijama u FBiH, RS i Brčko Distriktu BiH, a drže gotovo dvije trećine privrede naše zemlje. U Čapljini ih je također 19%, a one generiraju 80% izvoza, 66% dobiti, 65% prihoda i 42% zaposlenih. “Ove kompanije iznimno su važne u svojstvu pozitivnih pokretača gospodarstva, stabilnosti i pružanja kvalitetnih životnih uvjeta svojim uposlenicima a time i društva u cjelini što je iznimno bitno za svaku jedinicu lokalne samouprave. Stoga sam ponosan što smo ponovno ugostili sve vas boniteno izvrsne u našoj Čapljini. rekao je Vidić.

Generalno, čapljinske kompanije su pokazale rast u 2021. u odnosu na prethodnu godinu u prihodima za 24 mil., u ukupnoj dobiti za 2,5 mil. i u izvozu za 5 mil. KM. „Mi u gradskoj upravi Čapljina cijenimo sve kompanije i svi su dobro došli kada je u pitanju razvoj gospodarstva, povećanje i očuvanje radnih mjesta, bazirano na realnim tržišnim osnovama”, zaključio je gradonačelnik Vidić. Gradska uprava Čapljina zajedno s Dun & Bradstreet današnje je susrete organizirala jer želi pokazati kako stoji na raspolaganju građanima, investitorima i partnerima, podsjećajući kako stalno unaprjeđuje poslovno okruženje kroz uvjete za kompanije s kojima surađuje, a time i za unaprjeđenje gospodarstva regije u kojoj se nalazimo.

Svjesni činjenice da je digitalizacija neupitna i da postaje značajan faktor u svim sferama života, potrudili smo se da predstavimo i jedan od takvih primjera – Zoran Vuković, iz teslićke kompanije Aurora Plus poveo je učesnike na virtualno turističko putovanje zahvaljujući VR naočarima – još jedan način na koji digitalizacija može unaprijediti određene grane djelatnosti poput turizma ali ali i građevinarstva ili arhitekture.

Čitav ugođaj upotpunili su mladi čapljinski talenti Mateo Nikšić na gitari i Laura Jovanović na violini, bend Čoek i po i Vrtlarija Šarić, bonitetno izvrsna kompanija iz Livna svojim cvjetnim kreacijama. Nakon dodjele certifikata, nastavili smo druženje i degustaciju vina Domano uz predavanje enologa Zdravke Palameta

Scroll to top