top-pet-besplatnih-marketing-alata

Top 5 besplatnih marketing alata!

Savremena tehnologija nam pruža neograničene mogućnosti i izvore samoedukacije, i sticanja vještina pomoću kojih možemo relativno lako generisati zaradu online.

Bilo da ste početnik u marketingu, ili iskusan marketar, današnji pristup internetu nam ujedno pruža i pristup neprocjenjivoj “biblioteci” informacija. Preostaje nam jedino način na koji ćemo sve to iskoristiti, hoćemo li usvojiti osnovno znanje ili da ga unaprijedimo, samim time usvajajući vještine u trendu.

Potrebno je znati da nam je tehnologija danas osigurala skoro pa sve alate online, i to besplatno, da bismo rješavali  prepreke ili zadatke, i to s kvalitetom koja će u potpunosti zadovoljiti potrebe našeg klijenta.

1. Similar Web 

Prvi online besplatni alat kojeg ćemo se dotaknuti je Similar Web.

Similar Web Vam može poslužiti u nekoliko svrha.

Prije svega, ukoliko želite napraviti marketing strategiju za neki biznis, u Similar web ukucajte web stranicu biznisa koji targetira sličnu publiku kao i biznis za koji Vi radite.

Similar Web potom izrađuje bukvalno čitav izvještaj o toj stranici, uključujući: rang stranice, pregled prometa, specifične i detaljne analize publike i prometa na toj stranici, izvori prometa (sa kojih društvenih mreža je publika upućena), te vrste saobraćaja (organski ili plaćeni).

Dakle, pomoću ovog alata možete vidjeti kakvu strategiju konkurentni biznis koristi, te naspram analitike možete zaključiti da li je ta strategija uspješna ili ne.

Druga vrlo bitna svrha je, ako vodite biznis, naravno vaša web stranica je ogledalo vašeg biznisa, a ponekada i sami centar.

Na Similar Web-u možete kontinuirano pratiti analitiku vaše stranice, u smislu da li vaša marketing strategija funkcioniše ili ne, i to naspram brojki koje Vam SW prikaze u izvještaju. Naspram brojki imate dovoljno prostora da adaptirate i dorađujete svoju strategiju kako biste poboljšali cilj koji imate.

2. Trends 

Ako vaš biznis posjeduje YouTube kanal, ili izrađujete video sadržaj za klijenta, Google Trends je prava stvar za vas.

Imajući u vidu da su u oblasti snimanja video contenta ili YouTube kanala, ključne riječi ili nazivi video jako bitan faktor u smislu gledanosti vašeg videa, Google Trends će vam olakšati posao.

Dakle, kao nekome ko pravi sadržaj za svoj YouTube kanal, ili za klijenta, pregledi su nepobitno bitan faktor. Želite da što više ljudi pogleda vaš video, a isto tako da lajka ili da se pretplati na vaš kanal.

Da biste to i postigli, naravno bez dileme sadržaj vašeg videa mora imati određeni kvalitet i mora imati interesantan sadržaj, ali i bez toga, ako pogodite prave ključne riječi, ostvarit ćete svoj cilj.

Google Trends vam omogućava uvid u to što je danas u trendu, odnosno koje riječi se najviše koriste ili “guglaju” u posljednjih x dana.

U skladu s onim sto vam Google Trends izbaci, vi tražite odgovarajuću ključnu riječ prema vašem videu i koristite je kako bi vas video sadržaj postao eventualno viralan.

3. VidIQ

Odličan besplatan online alat za youtubere!

VidIQ djeluje u vidu ekstenzije, koja naspram pretraženog termina daje analitiku istog, u vidu frekvencije pretraživanja termina (ključne riječi), a popratne beneficije ovog alata specifično su preusmjeravanje i povećanje prometa na vašim video sadržajima, kao i povećavanje broja pretplatnika na vaš kanal.

4. Canva 

Kao sto smo već spomenuli, ako vodite manji biznis, ili imate klijente s kojima kontinuirano radite, u cilju vam je biti “all around” marketar, pogotovo kada pričamo o dizajnerskom aspektu marketinga.

S obzirom na to da kao marketar već definitivno znate upravljati prodajnim kampanjama po društvenim mrežama, znate psihologiju kupaca, vi također najbolje znate na kakav sadržaj će vaša publika/ potencijalni kupci najbolje reagovati.

Umjesto angažovanja grafičkog dizajnera, ili plaćanja programa poput Photoshopa, tu je Canva!

Odličan online, i to besplatan alat, za dizajniranje sadržaja za društvene mreže, sadržaja za kampanje, ili sadržaja za bilo što!

Idealan je za početnike, ali i za one sa zavidnim znanjem, prvenstveno zato što je u Canvi vrlo lako raditi.

Na vama preostaje samo da investirate svoju maštu i kreativnost!

Ako nekada osjećate da vas je mašta napustila, besplatni paket Canve nudi mnogo šablona i besplatnih fotografija za rad, koje će Vam same po sebi već dati neku inspiraciju za content, uz pretraživački modul.

Naravno, postoje i paketi koji se plaćaju, koji sa sobom donose posebne benefite poput većeg izbora šablona, većeg izbora fotografija, pa čak i izrade loga, ali za freelancera koji ima nekoliko konstantnih klijenata, Canva je fantastičan izbor!

5. MailChimp 

Ako ste digitalni marketar koji radi kao freelancer, MailChimp je must have!

Imajući u vidu činjenicu da je MailChimp besplatan, to je jedna od najkompletnijih platformi koje svaki digitalni marketar ima potrebu koristiti, ukoliko želi besplatno posjedovati personalizovan alat za izradu e-mail kampanja i landing stranica.

Generalno, ova platforma je okarakterisana primarno kao platforma za izradu e-mail kampanja, adaptiranih i personaliziranih potrebama vašeg klijenta.

Na raspolaganju imate nekoliko šablona, i naravno grafički sadržaj možete sami ubacivati neograničeno, a koji ćete naravno prethodno napraviti u odvojenom programu koji koristite za izradu medijskog sadržaja.

Platformu isto tako možete povezati sa svojom web stranicom, pa tako možete dobijati dodatne analitičke podatke. MailChimp je sjajan za izradu fantastičnih landing stranica (landing pages), odnosno statičnih stranica dizajniranih specifično za prodajne kampanje, promociju događaja, ili promociju proizvoda.

I za ovu komponentu MailChimp nudi besplatne šablone, a sadržaj kreirate sami

Na Vama je samo da se prepustite svojoj mašti!

/manager.ba/

 

Scroll to top