sta-su-nedeljni-ciljevi-koliko-su-vazni-i-kako-ih-mozete-kreirati-zeljko-popovic-biznispromo-edukacija

Šta su nedeljni ciljevi, zbog čega su važni i kako možete da ih kreirate

Photo by Ricardo Arce on Unsplash

Da li postavljate ciljeve?

Postavljanje ciljeva je odličan način da ostvarite stvari koje želite, međutim veliki broj ljudi ih ne postavlja jer ih niko nije naučio kako se to radi.

Jedna od stvari koja će značajno olakšati ispunjenje ciljeva jeste da ih podelite na manje delove i realizujete sprovodeći aktivnosti na nedeljnom nivou.

Šta su nedeljni ciljevi

Nedeljni ciljevi su stvari koje treba da realizujete tokom nedelje kako biste ostvarili napredak u ostvarivanja ciljeva koje ste odredili i projekata koje treba da završite.

Možete ih posmatrati kao neku vrstu staze koju određujete, po kojoj ćete se kretati najveći deo vremena tokom nedelje.

Zbog čega su važni nedeljni ciljevi

Kada imate neki cilj za čiju realizaciju je potrebno više vremena, recimo dva meseca, jedna od vrlo efikasnih stvari koju možete da uradite jeste da taj cilj podelite u više manjih ciljeva.

Na primer, ukoliko imate za cilj da u naredna 2 meseca vežbate 30 puta, to znači da tokom jedne nedelje trebate da odete 4 puta u teretanu. Na ovaj način ste kreirali nedeljni cilj koji glasi “Ići u teretanu 4X tokom nedelje.”

Redovnim ispunjavanjem nedeljnog cilja, ispunićete vaš veliki cilj, a to je da idete za dva meseca 30 puta u teretanu.

Prednost ovakvog pristupa je u tome što ciljevi mogu izgledati neizvodljivo ili suviše veliko, što često dovodi do toga da ne započnete sa njihovom realizacijom. Međutim, ukoliko ih podelite u više manjih ciljeva i svedete na manje stvari koje treba da realizujete od nedelje do nedelje, sve će izgledati mnogo bolje.

Kako da kreirate nedeljne ciljeve

Postoji nekoliko stvari koje možete uraditi da biste značajno povećali verovatnoću ispunjavanja nedeljnih ciljeva koje postavite:

#1. Ne postavljajte više od 3 nedeljna cilja

Ciljevi su nešto što treba da realizujete uprkos velikom broju svakodnevnih zadataka koje treba da uradite i zbog toga treba da budete realni, te da postavite razumno mali broj nedeljnih ciljeva. Moj predlog je da to ne bude više od 3.

#2. Obratite pažnju da su ciljevi saglasni

Važno je da prilikom postavljanja ciljeva obratite pažnju na to da budu saglasni, odnosno da se ne isključuju među sobom. Dakle, ciljeve treba da postavite tako da ispunjavanje jednog cilja ne utiče na nemogućnost ispunjvanja drugog cilja.

Primer ciljeva koji mogu isključivati jedni druge su:

  1. cilj – Obaviti 20 prodajnih poziva tokom nedelje pre 10:00 ujutru
  2. cilj – Otići na odmor 3 dana

Primer saglasnih ciljeva:

  1. cilj – Obaviti 20 prodajnih poziva tokom nedelje pre 10:00 ujutru
  2. cilj – Posvetiti barem 5 sati razvoju novog proizvoda posvećujući najmanje 30 minuta svakog dana iza 14:00

#3. Zapišite ih

Različita istraživanja pokazuju da značajno povećavate verovatnoća ostvarivanja ciljeva ukoliko ih zapišete. Zbog toga treba da odvojite vreme, idealno u petak tokom dana, razmislite i zapišete ciljeve za sledeću nedelju.

#4. Zapisujte ih i čitajte svaki dana

Prilikom planiranja dana, što možete raditi prethodno veče ili ujutru, na vrhu papira možete prvo ispisati ciljeve za tu nedelju. Kada ih ispišete, osim što ćete se podsetiti koji su, to će vam olakšati da izaberete šta ćete raditi taj dana.

zeljkopopovic.com

Scroll to top