gazdina-rakija-biznispromo

Rakija kao brend, ponos i duša jednog mentaliteta – naša šansa na tržištu i u turizmu

Decenijama je pečenje rakije bilo – praznik porodice, a rakija – omiljeno piće naših predaka. Oko kazana se narod okupljao, pjevalo se, najhrabriji bi poveli kolo, tema oko „veselog stroja“, drugo ime za kazan u našem narodu, nije manjkalo, pa se tako razgovaralo o domaćinskim poslovima, politici… A šta se to danas promijenilo u kulturi proizvodnje i ispijanja rakije?

Rakija je, kao što smo uvidjeli, od davnina bila jedan od sinonima za balkanska područja koji se uspješno veže za tradiciju našeg naroda, posebno kada spominjemo šljivovicu i lozovaču. Prihvaćena je kao piće dobrodošlice svakog doma, bez nje ne prolazi nijedno slavlje, sa njom se liječe mnogo tuge, a vrlo često se koristi i kao lijek alternativne medicine.

Rakija, kao piće, predstavlja značajan segment kulturnog nasljeđa i ono je „esencija života ljudi sa Balkana“. Ponos tradicije, duša mentaliteta i srce jednog naroda. Popularna fraza „rakija connecting people“ asocira nas na zajedništvo, ponos i veselje. To je ono što rakija i predstavlja za svakog od nas, zbog toga se u današnjim vremenima povećala proizvodnja rakije, tehnologija proizvodnje dignuta je na viši nivo, a kultura ispijanja rakije evoluirala je kroz različite životne okolnosti, od porodičnih veselja, preko zdravice prilikom sklapanja poslovnih ugovora, te sve do trenutaka kada sami sebi nazdravimo u ime zdravlja ili nekog drugog hedonističkog razloga.

Možemo slobodno reći da rakija kao brend dobija novu ulogu u unapređivanju aktivnosti iz oblasti ugostiteljstva i turizma, posebno ako akcenat vratimo na novonastalu situaciju, uzrokovanu virusom COVID-19 . Svjetska turistička i Svjetska trgovinska organizacija apeluju svim državama da svoje unutrašnje politike usmjeravaju na proizvodnju i promociju domaćih proizvoda, kao i mjere koje se moraju preduzeti u cilju zaštite domaće potrošnje.

Sad se pitate kako rakija može uticati na to?

Sa ovog aspekta, dotaknućemo se teme „rakija kao brend“. Svi dobro znamo da se brend stvara u glavama potrošača, ali ta slika koju potrošač stvara mora biti bazirana na realnim činjenicama. Domaći potrošač posjeduje pristup tim realnim činjenicama, jer on zna koje piće pije, kako ono nastaje, kakav kvalitet nosi sa sobom, ali kako to može znati neki Njemac, Francuz ili Španac?!

Prema stručnom mišljenju prof. dr Ninoslava Nikićevića, šansa rakije da bude prepoznata kao brend u svijetu, treba da se prvenstveno bazira na zaštiti tehnologije proizvodnje i geografskom porijeklu. Naravno, ovo pitanje se više odnosi na obavezu države, ali umrežavanjem ugostiteljskih objekata, kreiranjem promotivnih aktivnosti i promociji turističkih potencijala, jačala bi se konkurentnost ove proizvodnje. Bitan adut u rukavu jeste činjenica da šljivovica, prema mišljenju stručnjaka, spada u jedno od tri najbolja jaka alkoholna pića na svijetu, rame uz rame sa škotskim malt viskijem i francuskim konjakom.

Nemamo opravdanja da ne pričamo svoju priču. Pijemo naše piće i ponosimo se time, te na taj način stvaramo drugačiji uticaj u društvu! Ugledajmo se na svjetske trendove koji na taj način grade svoju privredu i jačaju domaće brendove. Strategija jednog Čeha jeste da svoje goste vodi na češko pivo, Krušovice, Kozel i slično, jedan Irac će nas uvijek odvesti na Guinness, Njemac na Benediktiner ili Paulaner, Englez na čaj u pet, pa zašto i mi ne bismo na čašicu pića koje nastaje sa receptom iz srca sa namjenom da izgradi karakter. Ne zaboravimo, rakija je sama od sebe brend, njenom konzumacijom, a i samom pričom o njoj, kao nacionalnim ponosom, mi postajemo ambasadori našeg domaćeg proizvoda.

Gazdina rakija je nastala iz želje da njeguje tradiciju i unapređuje njene vrijednosti, kroz čaroban doživljaj neodoljivih ukusa koji jačaju naš karakter i čine nas ponosnim na svoje porijeklo. U narednom periodu očekujte da ćemo se zalagati za promociju domaćeg brenda, turističkog doživljaja i našeg nasljeđa, sa ciljem da ukažemo na značaj jačanja domaće privrede, turističkog potencijala i čuvanja naše tradicije.

A vi ukoliko negdje budete uživali uz čašicu Gazdine rakije, pošaljite nam svoje utiske koje ćemo objaviti na našim društvenim medijima i tako zajedno kreirati jednu lijepu priču.

Scroll to top