peta-poslovna-konferencija-biznispromo-sponzor-dr-djuric

Poslovna konferencija BIZNISPROMO V održana je 5.12.2019. godine u Banjaluci, u organizaciji ITD Marketing d.o.o. i suorganizatora Ministarstva privrede i preduzetništva Republike Srpske. Svi prisutni u Administrativnom centru Vlade RS edukovali su se na temu „SAVREMENA POSLOVNA KOMUNIKACIJA PO UZORU NA ZEMLJE EVROPE“.

Skup je pozdravila Vesna Krminac – Kretić, idejni tvorac i realizator već nekoliko konferencija na temu biznisa u BiH.

“Veliko mi je zadovoljstvo što, po peti put, imamo priliku da se družimo u produktivnoj atmosferi sa mnoštvom zanimljivih predavača. Sigurna sam da ćete danas odavde izaći sa novim, nadograđenim znanjem po pitanju teme koju ovaj put obrađujemo”, izjavila je Krminac-Kretić, te se zahvalila publici na velikom odazivu.

Savjetnik Ministra privrede i poduzetništva RS-a , Zoran Josipović, u uvodnom obraćanju takođe je poželio dobrodošlicu gostima i predavačima, te istakao značaj ovakvih događaja na našim prostorima.

Hvala Vesni što nas je okupila i što obrađuje aktuelne društvene teme. Uvijek ćemo podržati pozitivne edukacije u našoj zajednici i nadamo se budućoj saradnji”, naglasio je Josipović.

Konferenciju je, sada već tradicionalno, moderirala voditeljka Biljana Knežević.

Prva na scenu izašla je Ivana Radić, predsjednica uduženja „Međunarodna mreža poslovnih žena“ i direktor Present Communications d.o.o.

Radićeva je govorila na temu usvajanja ključnih komunikacijskih vještina, te o primjeni nove poslovne komunikacije. Dotakla se i unapređenja profesionalnosti u radu kroz savremnu komunikaciju, a reakcija i zainteresovanost publike samo je potvrdila njenu stručnost. 

“Slušati i čuti nije isto. Često slušamo ali ne čujemo drugu osobu sa kojom pričamo. Više volimo govoriti nego slušati, a treba razvijati tehnike slušanja, kako u životu tako i u savremenom biznis svijetu”, naglasila je Radićeva. Ona je takođe istakla važnost artikulisanja sopstvenih misli, te je posavjetovala prisutne da uvijek dobro razmisle o onome što žele reći.

Drugo predavanje bilo je rezervisano za Željka Popovića, direktora prodaje Data Design-a iz Podgorice.

U samo sat vremena Popović je na vrlo interesantan način dočarao kako treba komunicirati, kada treba prekinuti saradnju i zašto upravo to može biti važno u poslovanju. Publika je saznala kako kroz savremnu komunikaciju može proaktivno graditi odnose, te kako savremeno komunicirati u kriznim situacijama.

“Vrlo je važno naučiti voditi razgovor, a ne da pokazujete potencijalnom klijentu da vi nešto najbolje znate. Ukoliko želite da se bavite prodajom, jedini način jeste da naučite tokom sastanka razgovarati sa osobom. Postavljajte prava, konkretna pitanja. To ukazuje da slušate sagovornika. Na taj način ćete najbolje razumijeti šta klijentu zapravo treba”, posavjetovao je prisutne Popović i naglasio da ovo važi i za bilo koju drugu komunikaciju, ne samo poslovnu.

U nastavku programa usljedila je panel diskusija gdje su svoja  iskustva u savremenoj komunikaciji podijelili stručnjaci iz različitih oblasti.

Branimir Bukilić, direktor Data Design-a iz Podgorice naglasio je kako je u današnjem svijetu komuniciranja najvažnije ostvariti istinski, partnerski odnos sa klijentima.

“U svakom odnosu, pa i poslovnom, važno je imati kontinuiranu komunikaciju. Namjerno potenciram riječ ‘partneri’ jer oni imaju obostrani interes i razumijevanje”, kazao je Bukilić.

On ističe kako je predstavljanje jedna od ključnih stvari:

“Morate znati sebe prezentovati na adekvatan način. Tu savremena komunikacija dolazi do izražaja. Nazovimo to pakovanjem koje bi trebalo ostaviti dobar utisak”.

Mr. Ognjen Aleksić, expert u osiguranju kazao je kako je potrebno vrijeme da se prihvate novi trendovi na našem prostoru, a samim tim to važi i za osiguravajuće kuće.

“Svi mi na svoj neki način komuniciramo sa klijentima i pokušavamo im dočarati kakve beneficije mogu imati jednog dana ako na vrijeme urade pravi potez tako što će osigurati sebe ili prostor u kojem žive”, izjavio je Aleksić i ovu priliku iskoristio da prokomentariše našu realnost:

“Tu smo gdje jesmo i moramo se pomiriti sa tim da događaj poput ‘black friday’ zasjeni seriju zemljotresa pa umjesto redova u osiguravajućim kućama imamo redove u šoping centrima”.

Marija Knežević, professor Univerziteta za poslovne studije i dugogodišnji radnik u privredi kaže kako je kroz svoje radno iskustvo doživjela sve pozitivne i negativne karakteristike komunikacija.

“U ovih 40 godina poslovanja iskustva su različita u različitim periodima. Komunikacija se vremenom mijenjala jer tehnologija uslovljava komunikaciju. To je činjenica od koje ne možemo pobjeći niti na nju možemo u velikoj mjeri uticati”, rekla je Knežević, te naglasila da je komunikacija danas postala vrlo komplikovana.

Ona smatra da će buduće generacije tek imati problem sa komunikacijom.

“Komunikacija je vrlo malo vezana za kulturu i etiku, za onaj dio  društva gdje je čovječnost na prvom mjestu. Danas bez telefona ljudi ne mogu da funkcionišu i na taj način postaju robovi savremenih sredstava komuniciranja”, zaključila je Knežević.

Prof. dr Slavko Simić obogatio je znanja prisutnih govoreći o savremenoj poslovnoj komunikaciji kroz prizmu zaštite ličnih podataka. Kao neko ko iza sebe ima zavidno iskustvo, te objavljenu knjigu inspirisanu navedenom temom Simić je publici pružio podatke sa kojima se do sada nisu susreli.   

Upoznao je sve prisutne sa GDPR regulativom, istakao njen značaj u zemljama EU i kazao kako je to princip koji treba da slijedi BiH.

“Kod nas još nisu usaglasili sigurnosne i bezbjednosne procedure na koji način se pristupa takvim podacima, te gdje i kako se pohranjuju”, kazao je Simić, te naglasio da za svako kompromitovanje podataka slijedi propisana kazna. Ističe da je ovo široka tema ali ga raduje činjenica da javnost o tome želi znati više.

Na samom kraju dodijeljeni su sertifikati učesnicima, a organizator se zahvalio sponzorima bez kojih ovo sjajno iskustvo ne bi bilo moguće. Krminac- Kretić poručila je da će i na šetoj konferenciji obrađivati aktuelne teme, sve u cilju što kvalitetnijeg razvoja našeg društva na biznis planu.

SPONZORI:

Piše: Tamara Bogunović/ Biznispromo.com

Scroll to top