alfalab-laboratorija-analiza-kalprotektin

Imate grčeve u stomaku, nadutost, smjenu dijareje i zatvora – provjerite Kalprotektin

Piše Alfalab Laboratorija za naš portal o proteinu koji može napraviti velike probleme kod upale sluznice crijeva kao što su ulcerozni kolitis, chronove bolesti, divertikuloze, polipa, karcinima debelog crijeva. Kalprotektin je protein koji se nalazi u citoplazmi neutrofilnih leukocita i tako se otpušta na upalnom mjestu gdje se i nalaze neutrofili.

Kalprotektin je marker upale crijeva. Kada pacijent ima simptome kao sto su grčevi u stomaku, nadutost, smjenu dijareje i zatvora trebao bi da uradi analizu određivanja fekalnog kalprotektina.

Povišene vrijednosti nalazimo kod upale sluznice crijeva kao što su ulcerozni kolitis, chronove bolesti, divertikuloze, polipa, karcinima debelog crijeva.

Kalprotektin je odličan marker za razlikovanje upalne bolesti crijeva od sindroma iritabilnog kolona. Veoma značajno je i to što na taj način izbjegavamo veliki broj kolonoskopija koja je invazivna metoda i veoma neprijatna za pacijenta.

Određivanjem vrijednosti kalprotektina se radi iz uzorka stolice, takođe bi bilo dobro da se isključe određeni lijekovi kao što su inhibitori protonske pumpe i aspirin nekoliko dana prije određivanja vrijednosti.

Referentne vrijednosti su od 0 do 50 mg/kg.

U svim Alfalab laboratorijama možete da uradite nutritivne i inhalacione alergene i provjerite da li ste i na šta alergični.

– Alfalab Banja Luka (centar) u ulici Milana Tepica 27. kod apoteke 1. maj. Telefon za informacije: 051/218-448

– Alfalab Banja Luka u ulici Ilije Garašanina 1. u banjalučkom naselju Lazarevo, preko puta ambulante porodične medicine. Telefon za informacije: 051-963-385

– Alfalab Banja Luka (naselje Borik) Gundulićeva ulica broj 25. Telefon za informacije 051/ 265 460

Laboratorija Alfalab u opštini Kotor Varoš se nalazi na adresi: Stefana Nemanje bb., preko puta Tropic marketa Telefon za informacije: 051-941-199

– Laboratorija Alfalab u Gradišci se nalazi na adresi: Kozarskih brigada bb. Telefon za informacije: 051-453-070

_ Laboratorija Alfalab u Mrkonjić Gradu se nalazi na adresi: Sime Šolaje bb. Telefon za informacije: 050 490 208

U Alfalab laboratorijama se radi preko 2.000 različitih analiza, između ostalih, kompletna krvna slika i urin mogu se dobiti za desetak minuta, biohemijske analize, kao i hormoni štitne žlijezde gotovi su za nekoliko sati, a tumor markeri i virusi  u toku od 24 sata nakon vađenja krvi.

Cilj svake laboratorijske analize je dobijanje tačnog i pouzdanog nalaza koji će pokazati da li su u fiziološkim funkcijama i procesima nastupile promjene.

“Iz analize krvne slike možemo provjeriti stanje našeg organizma, da li smo anemični (vrijednost hemoglobina), da li imamo neko upalno stanje iz vrijednosti leukocita. Takođe, jako je važno da li je ta upala izazvana bakterijama ili virusima, što doznajemo iz diferencijalne krvne slike. To nam je važno da bismo znali da li koristiti antibiotike ili ne. Iz krvne slike takođe možemo provjeriti da li imamo dovoljno trombocita, da bismo zatim pristupili dijagnostici same bolesti“, rekla je Kalamanda.

Od velikog broja analiza izdvajamo:

-Kompletnu krvnu sliku

-Biohemijske analize

-Imunohemiju

-Netoleranciju na hranu

-Sve vrste hormona

-Sve vrste tumorskih markera

-Alergena

-Neinvazivne prenatalne testove NIPT

-I virusološke analize.

Takođe se može uraditi i opšti pregled urina, urinokultura i analiza iz 24 časovnog urina, kao i pregled stolice na parazite, bakterije, gljivice, te proteine koji označavaju da li imaju upalu u debelom crijevu.

Nalaze koje dobijate u najkraćem mogućem roku možete primiti i elektronskim putem, a ukoliko niste u stanju otići do laboratorije, vađenje krvi na Vaš poziv obaviće se u Vašem domu.

POPUST -15%  NA OPŠTI PAKET ZDRAVSTVENOG STANJA U ALFALAB LABORATORIJAMA MOŽETE OSTVARITI PREUZIMANJEM BESPLATNOG KUPONA OVDJE.

Scroll to top