alergije-alfalab-biznispromo

Curi vam nos, oči su vam suzne, kapci otečeni – vjerovatno se radi o alergiji!

Alergija je jedan od najčešćih zdravstvenih problema od kojeg danas u svijetu pati više od 50 miliona ljudi. One predstavljaju preosjetljivost, odnosno pretjeranu reakciju i naglašenu reakciju imunološkog sistema na neki od faktora okoliša. Imunološki sistem štiti organizam od stranih materija – poznatih kao antigeni – tako što stvara antitijela i druge hemijske materije kako bi se borili protiv njih. Odbrambeni sistem obično zanemaruje dobroćudne materije, poput hrane, i bori se samo protiv opasnih, poput bakterija. Alergijska reakcija javlja se kad imunološki sistem ne može da razlikuje dobro od lošeg, pa oslobađa vrstu hemijske materije, koja se zove histamin, da napadne bezopasnu materiju kao da se radi o prijetnji.

Alergene dijelimo na :

– inhalacione (alergeni koje udišemo), – zatim nutritivne (alergeni koji se unose u tijelo kao hrana ili pića), – alergije na ubod insekata, – kožne alergije – alergije na lijekove koji se primjenjuju kao kapi, kreme i sprejevi na kožu i sluznice, kapsule, tablete, sirupi, kapi, čepići, vaginalete ili se mogu primjenjivati u formi injekcija i infuzija.

Simptomi alergijske reakcije

Najčešći simptomi su curenje nosa, kašljanje, kihanje, crvenilo i promjene na koži. U težim slučajevima simptomi alergije poput anafilaksije i anafilaktičkog šoka mogu mogu biti opasni po život. Simptomi alergijske reakcije zavise od toga na kakav način alergen ulazi u tijelo. Na primjer, polen koji se udiše kroz nos, obično uzrokuje simptome u nosu, očima, sinusima i grlu. Svima poznata reakcija na polen je alergijski rinitis, ili polenska groznica. S druge strane, alergija na hranu uzrokuje probleme u stomaku i crijevima. Alergijske reakcije često se istovremeno pojavljuju na raznim dijelovima tijela. Simptomi alergije mogu varirati od blagih, do teških i po život opasnih. Oni se mogu podijeliti zavisno od tog na koje organe utiču. To su: –Koža: koprivnjača , ekcem i otok lica –Disajne puteve: nos(polenska groznica), grlo(otok), pluća (kašalj, teško disanje, bronhospazam) –Gastrointestinalni sistem: mučnina, povraćanje, bolovi u stomaku, proliv –Srčano-žilni sistem: osjećaj malaksalosti, slabost, blijedilo, nesvjestica.

Ne zanemarujte alergiju – postaće gora

Ljekari upozoravaju da je opasno zanemarivati alergiju jer ako se ne liječite i ne pazite na simptome, alergija može uzrokovati ozbiljna stanja, uključujući infekcije uha i sinusitis. Akutni sinusitis najčešće nastaje kao posljedica prehlade ili alergije, koje stvaraju preduslove za nastanak infekcije. Naime, akutni sinusitis najčešće uzrokuju bakterije i virusi, nešto rijeđe i gljivice. I kod zdravih ljudi ove bakterije mogu biti prisutne na sluznici gornjih disajnih puteva, a u uslovima upaljene, otečene sluznice (što je slučaj kod alergija) te otežane ventilacije sinusa, bakterije se lakše množe te lakše izazivaju infekciju.

Da li postoji način da se zaštitimo?

Jako je važno dovesti imunitet u optimalno stanje, prije nego što se izazivači alergije pojave. Postoje načini da se naš organizam pripremi na napad alergena. Ukoliko nam je organizam u dobrom stanju, bolje ćemo podnijeti sve manifestacije alergije, a možda čak i uspijemo da se odupremo pojedinim blažim alergenima, kao i eventualnim komplikacijama alergijskih reakcija. Važno je provoditi vrijeme na svježem vazduhu poslije kiše, i tada je dobro provjetravati prostor u kome živimo, jer u vazduhu poslije kiše ima najmanje alergena. Trebalo bi izbjegavati šetnju po vjetrovitom vremenu, jer se smatra da je tada najviše alergena u vazduhu. Potrebno je hidriranje organizma sa najmanje 2 l tečnosti dnevno, kojima spiramo alergene iz organizma kao i dovoljan unos vitamina i minerala iz svježeg voća i povrća. Važno je redovno uzimanje terapije za alergije i to nekoliko dana prije očekivanog djelovanja alergena, tj. djelovati preventivno-profilaktički na reakciju koju bi organizam proizveo na djelovanje alergena. Profilaktički mogu djelovati antihistaminici u obliku tableta ili sirupa.

U svim Alfalab laboratorijama možete da uradite nutritivne i inhalacione alergene i provjerite da li ste i na šta alergični.

– Alfalab Banja Luka (centar) u ulici Milana Tepica 27. kod apoteke 1. maj. Telefon za informacije: 051/218-448

– Alfalab Banja Luka u ulici Ilije Garašanina 1. u banjalučkom naselju Lazarevo, preko puta ambulante porodične medicine. Telefon za informacije: 051-963-385

– Alfalab Banja Luka (naselje Borik) Gundulićeva ulica broj 25. Telefon za informacije 051/ 265 460

Laboratorija Alfalab u opštini Kotor Varoš se nalazi na adresi: Stefana Nemanje bb., preko puta Tropic marketa Telefon za informacije: 051-941-199

– Laboratorija Alfalab u Gradišci se nalazi na adresi: Kozarskih brigada bb. Telefon za informacije: 051-453-070

_ Laboratorija Alfalab u Mrkonjić Gradu se nalazi na adresi: Sime Šolaje bb. Telefon za informacije: 050 490 208

Pozovite nas za sve detalje ili nam pišite na Facebooku i Instagramu.

U Alfalab laboratorijama se radi preko 2.000 različitih analiza, između ostalih, kompletna krvna slika i urin mogu se dobiti za desetak minuta, biohemijske analize, kao i hormoni štitne žlijezde gotovi su za nekoliko sati, a tumor markeri i virusi  u toku od 24 sata nakon vađenja krvi.

POPUST -15%  NA OPŠTI PAKET ZDRAVSTVENOG STANJA U ALFALAB LABORATORIJAMA MOŽETE OSTVARITI PREUZIMANJEM BESPLATNOG KUPONA OVDJE.

Scroll to top