ostvarivanje-ciljeva-obuka-kurs-sa-zeljko-popovic-blog

(3/7 Učinite 2021. najboljom godinom do sada) 2 stvari koje će nas približiti ostvarenju ciljeva

U ponedeljak smo započeli sedmodnevnu seriju na blogu u kojoj ćemo se baviti postavljanjem i ostvarivanjem ciljeva.

Narednih 7 dana obrađivaćemo po jednu stvar koja će vam pomoći da pravilno postavite i ostavrite ciljeve u 2021. Nadam se da će vam biti korisno.

Ukoliko niste pročitali prethodnu objave preporučujemo da prvo njih pročitate:

[1/7 Učinite 2021. najboljom godinom do sada] 7 razloga zbog kojih ljudi ne ispunjavaju ciljeve koje postave

[2/7 Učinite 2021. najboljom godinom do sada] 2 prepreke koje nam stoje na putu ostvarivanja ciljeva

Pre nego što postavimo ciljeve potrebno je da sebe stavimo u mentalno i emocionalno stanje koje će nam omogućiti da postavimo ciljeve na pravi način.

Da bismo ovo uradili potrebno je da realizujemo 2 stvari:

  • Oslobodimo se ograničavajućih uverenja
  • Zaključimo prošlost

Povećanje plate sa 500€ na 750€

Kada sam pre nekoliko nedelja držao jednu kratku obuku vezano za postavljanje ciljeva, razgovarao sam sa jednom učesnicom i upitao je šta je prema njoj prihvatljiv cilj koji bi neko treba da postavi vezano za visinu plate za sledeću godinu ukoliko sada prima 500€. Posle malo razmišljanja, ona je odgovorila 750€. Nakon toga ja sam je upitao zbog čega nije rekla 2.000€? Ona je rekla da je to nemoguće, s obzirom na okruženje u kome živi.

Posledica njenog razmišljanja su ograničavajuća uverenja koja poseduje, te iskustva iz prošlosti koje projektuje u budućnost.

Šta su ograničavajuća uverenja i kako da ih se oslobodimo?

Svako od nas ima određena uverenja o svetu, o drugima i o nama samima koja oblikuju na koji način se ponašamo, donosimo odluke, planiramo i uopšte živimo. Ova uverenja između ostalog utiču i na to šta smatramo mogućim, što ima direktni uticaj na to na koji način postavljamo ciljeve.

Sva prethodno navedena uverenja su ograničavajuća uverenja koja nas mogu sputati da ostvarimo velike stvari u životu i potrebno je da ih se oslobodimo.

Ovo možemo da uradimo tako što ćemo ih uočiti, ispisati i onda ih zameniti sa nečim što možemo nazvati oslobađajuće istine.

Na primer, umesto rečenice Ja ne mogu da zaradim više od 750€, treba da napiešm rečenicu Ne postoji ograničenje koliko mogu da zaradim, samo treba da pronađem način.

Kako da zaključimo prošlost?

Jednostavno rečeno, kada postavimo ciljeve koji su daleko iznad onog što nam se dogodilo u prošlosti, naš mozak koji ne voli promenu će reći “Molim te nemoj o tome da razmišljaš to nismo radili do sada, nije bezbedno…” Pored toga, svako od nas je do sada u životu napravio puno grešaka, ali te greške ne treba da nas oblikuju, već naprotiv, treba da budu put ka boljem životu.

Ukoliko svakodnevno pišete dnevnik, neće vam biti problem da zaključite prošlost jer to inače radite. Međutim, ukoliko ne pišete dnevnik, možete odvojiti vreme i uraditi analizu prethodne godine. Možete uočiti trenutke kada vam je išlo dobro i kada vam je išlo loše i onda uvideti šta ste radili u jednoj i drugoj situaciji i sve to zapisati.

Na ovaj način ćete učiniti da vas prošlost ne ograničava i da vam pomogne da postavite bolje ciljeve za 2021.

==

2 ključne stvari koje će nam pomoći da bolje postavimo ciljeve u 2021. su oslobađanje od ograničavajućih uverenja i zaključivanje prošlosti. Potrebno je da odvojimo vreme i posvetimo se ovome pre nego što započnemo sa postavljanjem ciljeva.

===

Sutra ćemo konačno naučiti kako da postavimo ciljeve na pravi način. Nadam se da ćete biti na istom mestu 🙂

====

Svako od nas ima izbor. Možemo tokom 2021. da ponovimo 2020. ili možemo da napravimo mnogo bolje stvari i budemo mnogo bolji.

Ukoliko želite da izbegnete greške koje sam prethodno naveo kao i da saznate kako da učinite 2021. najboljom godinom do sada, nastavite da pratite objave narednih 7 dana na ovom blogu.

Ukoliko znate nekoga kome bi ovaj serijal bio koristan prosledite mu ovaj link na kome se može prijaviti na naš blog i ispratiti čitavu seriju o ciljevima od početka do kraja.

zeljkopopovic.com

Scroll to top