grijanje-celinac-vanredno-stanje-biznispromo

VANREDNO STANJE, VANREDNA HLADNOĆA, GRIJANJA U ČELINCU NEMA, IMA LI ODGOVORNOSTI?

Demokratski narodni savez Čelinac upućuje najoštrije kritike rukovodstvu Javnog preduzeća „Gradsko grijanje” Čelinac i načelniku opštine Čelinac, zbog toga što je preduzeće prekinulo isporuku toplotne energije potrošačima 15. aprila, iako su temperature u proteklih 10 dana bile izuzetno niske, posebno u poslijepodnevnim i večernjim časovima.
Tim prije, što živimo u vremenu vanrednog stanja, u jeku borbe protiv korona virusa, kada je, između ostalog, ograničeno kretanje stanovništva a posebno starijih osoba sa navršenih 65 godina života, čijem je organizmu i fiziološki potrebna viša i konstantna temperatura.

Mi znamo da je pravilnikom predviđeno da grejna sezona počinje 15. oktobra, a da se završava 15. aprila. Međutim, isto tako je predviđeno da u periodu od 1. oktobra pa do 1. maja bude isporučivana toplotna energija u danima kada Republički hidrometeorološki zavod prognozira srednju dnevnu temperaturu 12 stepeni ili nižu.
Svjedoci smo da su temperature u navedenom periodu, posebno u poslijepodnevnim, večernjim satima bile dosta niske, a u noćnim satima su se snižavale čak nekoliko podeljaka ispod nule, sa jakim jutarnjim mrazevima.
Za period od više dana izmjerene srednje dnevne temperature u prosjeku su iznosile od 5 do 12 stepeni Celzijusovih, što je uzrokovalo dodatnu potrebu zagrijavanja stambenih prostora, a time i značajno uslovilo porast troškova električne energije.

Zamislite tek kako je Domu zdravlja koji se pored otežanih uslova rada, borbe sa kovidom 19, zaštite i liječenja pacijenata morao suočiti i sa hladnim radijatorima i hladnim prostorijama. Kako je bilo radnom osoblju i pacijentima?

Kada u ovako složenom periodu ograničenog kretanja, policijskog časa, prekida rada mnogih zanatskih, uslužnih i drugih subjekata, zatim hladnoće kao dodatnog otežavajućeg faktora, ne prepoznate da je vrijeme za pomoć i razumijevanje stanja, te uviđanje realnih problema građana, onda je jasno da nemate dovoljan osjećaj odgovornosti.

Dakle, svi zakonski propisani uslovi su postojali, te ostaje pitanje.

Zašto nije bilo grijanja?

U odgovornom svijetu za ovakve i slične propuste najodgovorniji podnose ostavke ili se odgovornost pokazuje smjenjivanjem. Kako god, čelinačka javnost čeka na jednu od navedenih aktivnosti.

DNS Čelinac izražava svoje nezadovoljstvo ovim postupanjem Javnog preduzeća „Gradsko grijanje” Čelinac, koje se, pored sredstava potrošača, finansira i direktnim sredstvima iz budžeta opštine Čelinac, a cijena grijanja je među najskupljim u Republici Srpskoj, što je kontradiktorno činjenici da određeni dio potrošača nema kvalitetno grijanje.

Nezadovoljni smo i postupanjem Štaba za vanredne situacije na čelu sa načelnikom opštine Momčilom Zeljkovićem, jer smatramo da je njihova dužnost kao nadležnih da reaguju na vrijeme, što bi doprinijelo direktnoj pomoći i podršci stanovništvu koje koristi navedene usluge.

Ovo je samo još jedan u nizu pokazatelja da je došlo vrijeme za izbor novih ljudi na najodgovornije pozicije u institucijama vlasti i javnim preduzećima i ustanovama u opštini Čelinac.

Čelinac, 25.04.2020. godina
Informativna služba DNS-a Čelinac

Scroll to top