treci-medjunarodni-salon-stripa-deveta-dimenzija-biznispromo-gradski-magazin

Treći Međunarodni salon stripa „Deveta dimenzija“ od petka u Kamenoj kući

Treći Međunarodni salon stripa „Deveta dimenzija“ biće održan od 9. do 11. oktobra 2020. godine u prostorijama „Kamene kuće“ na Tvrđavi Kastel u Banjaluci.

Zbog pooštrenih mjera bezbjednosti, uzrokovanih pojavom virusa korona, ove godine na Salonu neće biti gostiju iz inostranstva niti zvaničnog otvaranja salona.

Biće postavljeno 11 izložbenih postavki uglavnom domaćih autora i četiri izložbe italijanskih autora koji su ove godine trebali biti gosti salona, ali zbog procedure zbog pandemije, nećemo ih moći ugostiti.

Izložbe:

 1. ČETVRTA IZLOŽBA STRIPA SRPSKE

Izložba strip tabli i ilustracija 23 autora

 1. „GLUVO DOBA“

Izložba stripova nastalih po istoimenoj zbirci priča Ninoslava Mitrovića

 1. ŠKOLA STRIPA „KUNOVA“

Izložba strip tabli polaznika škole stripa

 1. MALI ALBUM 1: „AEQULIBRIA“

Izložba strip tabli

 1. MILAN JOVANOVIĆ, „DžEJSON BRAJS“

Izložba strip tabli i ilustracija

 1. „MORE JE BILO MIRNO“

Izložba strip tabli Tatjane Vidojević nastalih po priči Tatjane Stupar Trifunović

 1. FILIP ANDRONIK, SENAD MAVRIĆ

Izložba strip tabli

 1. VANESSA BELARDO – Italija

Izložba strip tabli

 1. PASQUALE DEL VECCHIO – Italija

Izložba strip tabli

 1. GIORGIO PONTRELLI – Italija

Izložba strip tabli

 1. WALTER VENTURI – Italija

Izložba strip tabli

Program Salona:

U programskom dijelu drugog dana Salona,  u subotu u 11.30 časova biće održana tribina „Uticaj francusko-belgijske škole stripa na strip kulturu u BiH“, gdje će govoriti domaći strip autori koji godinama rade za strane izdavače: Milorad Vicanović, Senad Mavrić i Filip Andronik.

Istog dana u 13.30 čaosva biće održana promocija knjige Elmane i Harisa Cerića „Strip kao medij filozofske poruke: stripozofski pristup nastavi filozofije“. Moderator ove promocije je mr Željko Šarić, viši asistent Odsjeka za filozofiju, Filozofski fakultet Banjaluka.

Sva tri dana trajanja salona od 10 do 20časova, zainteresovani posjetioci moći će da pogledaju izložbene postavke, da učestvuju u strip radionici sa domaćim crtačima kao i da kupe neko strip izdanje na prodajnomn štandu.

Kao i svake godine Udruženje „Deveta dimenzija“ će predstaviti svoja nova izdanja strip album Milana Jovanovića „Džejson Brajs“, Milorada Vicanovića „Luftballons“ i najnovije izdanje popularnih „Stripovijetki“ Milana Mladića i Predraga Ikonića nastalih po djelu Petra Kočića ovaj put u italijansko – srpskoj verziji. Do ostvarenja ovog projekta došlo je zahvaljujući saradnji sa Ambasadom Italije u BiH predvođene gospodinom Ambasadorom Nikolom Minasijem i gospođom Marijom Fornari, profesoricom na Filološkom fakultetu Banjaluka koja je prevela ovaj strip na italijanski jezik.

I ovogodišnje izdanje Salona ima jednu posebnost, a to je da se prvi put na ovim prostorima kao rekviziti pojavljuju čokoladice sa logom i plakatom salona. Do saradnje je došlo zahvaljujući Urošu Živkoviću i „Ukijevoj čokoladnoj bajci“.

O izložbama:

ČETVRTA IZLOŽBA STRIPA SRPSKE

Postavka „Izložba stripa Srpske“ rođena je u glavama Dragana Tuševljaka i Predraga Ikonića, a realizovana nedugo zatim, u decembru 2006. godine na Palama, organizacijom „1. Izložbe stripa Srpske“.

Ideja je bila da se ljudi iz Republike Srpske koji se bave stripom povežu, animiraju i da zajednički provode svoju misiju promocije devete umjetnosti na našim prostorima, a i šire.

Na prvoj izložbi učestvovalo je pet autora za koje se tada znalo da imaju neke veze sa stripom.

Godine 2013. postavkom „2. Izložbe stripa Srpske“ u desetak gradova širom Republike Srpske, a kasnije i u Srbiji nastavljena je ova manifestacija.

Na izložbi je predstavljen rad 31 tada aktivnog autora stripa.  Na 1. Međunarodnom salonu stripa „Deveta dimenzija“ u Banjaluci ova postavka doživljava svoj treći nastavak. Promovisan je rad 20 trenutno najaktivnijih stripadžija sa ovih prostor zajedno sa radovima pokojnog Mira Mlađenovića – domaće strip legende. Izložba je u narednih par godina putovala širom Republike Srpske. Na ovogodišnjem salonu premijerno će biti postavljena Četvrta izložba stripa Srpske na kojoj su zastupljena 23 aktivna strip autora. Nakon premijere izložba će biti postavljena u svim gradovima i opštinama koje za to pokažu interesovanje.

 1. Milorad Vicanović, 1965.
 2. Goran Dujaković, 1966.
 3. Goran Lojpur, 1966.
 4. Zdravko Knežević, 1968.
 5. Desimir Miljić, 1969.
 6. Jovan Bratić, 1974.
 7. Milan Mladić, 1974.
 8. Predrag Ikonić, 1974.
 9. Zoran Pejić, 1976.
 10. Duško Vučković, 1976.
 11. Ana Karan, 1980.
 12. Vladislav Maljenović, 1980.
 13. Zdravko Jandrić, 1982.
 14. Tatjana Vidojević, 1982.
 15. Borislav Maljenović, 1983.
 16. Aljoša Tomić, 1985.
 17. Srđan Salat, 1988.
 18. Nemanja Veselinović, 1988.
 19. Srđan Vranješ, 1989.
 20. Milenko Bogdanović, 1994.
 21. Nikola Knežević, 1994.
 22. Srđan Kunarac, 2000.
 23. Jelena Jokšić, 2003.

„GLUVO DOBA“

Ninoslav Mitrović, naš mladi kljiževnik 2012. godine objavljuje svoju prvu zbirku priča u izdanju Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske pod nazivom „Gluvo doba“.

U podnaslovu stoji rečenica „Priče strave iz stare vjere“ što jasno govori da je devet objavljenih priča strave i užasa, inspiraciju našlo u srpskoj mitologiji i narodnim predavanjima.

Pošto je Ninoslav ljubitelj stripa i podržava rad „Devete dimenzije“ od samog početka, bilo je samo pitanje dana kada će doći do zajedničke saradnje na jednom zajedničkom projektu. Prije par godina se došlo na ideju da se nekoliko priča iz „Gluvog doba“ adaptira u strip, pa se u poslednjih godinu dana ta ideja i realizovala, a ubrzo ćemo ugledati i odštampan strip album sa svim nacrtanim pričama iz ove zbirke. Strip crtači koji su učestvovali u realizaciji ovog projekta su Zdravko Knežević, Milan Mladić, Jovan Bratić, Goran Lojpur, Srđan Vranješ, Ana Karan, Dejan Šijuk, Borislav Maljenović i Predrag Ikonić.

ŠKOLA STRIPA „KUNOVA“

Škola stripa „Kunova“ počela je sa radom 20. juna 2016. godine u holu Narodne biblioteke Prnjavor. Idejni pokretač i voditelj Zdravko Knežević radio je tog ljeta sa trinaestoro fantastične djece spremne da istog trenutka crtaju svoje stripove. Interesovanje za ovakav mini kurs osnova stripa premašilo je sva očekivanja, pa je Zdravko svoj rad nastavio uredovno održavati u svom gradu, ali i u drugim gradovima i opštinama (Srbac, Derventa, Bratunac, Foča, Istočno Sarajevo, Banjaluka, Laktaši, Doboj…). Od pokretanja našeg Salona postala je praksa da jedna od pratećih izložbi bude posvećena i našoj strip školi gdje se predstavljaju radovi najaktivnijih polaznika.

MINI ALBUM 1: „AEQULIBRIA“

Strip album „Aequlibria“ nastao je kao ideja na jednom od domaćih salona. Iz jednog običnog prijateljskog razgovora mladog scenariste i strip teoretičara Ivana Veljkovića iz Svilajnca i Zdravka Kneževića, pokretača Škole stripa „Kunova“, proistekla je ideja o saradnji takvoj gdje bi Ivan napisao scenario, a Zdravkovi učenici radili strip table naizmjenično, kad na koga dođe red. Tako je pod Knezovom uređivačkom palicom nastao album od 40 stranica, a na ovoj izložbenoj postavci vam predstavljamo dio njih. Realizacijom ovog albuma, uredništvo „Devete dimenzije“ došlo je na ideju da pokrene novu ediciju pod nazivom „Mali album“ gdje bi predstavljali dugometražna strip ostvarenja naših najmlađih autora. Pored „Parabelluma JUNIOR-a“ koji je od prve do poslednje stranice iscrtan dječijim rukama, do kraja godine dobićemo odštampano ovo izdanje, jedinstveno na našim prostorima, a i u svijetu.

MILAN JOVANOVIĆ, „DžEJSON BRAJS“

Milan Jovanović je srpski autor rođen u Kopru 1971. godine. Od 1974. godine živi i radi u Zemunu. Prve stripove i ilustracije objavljuje krajem osamdesetih u periodici bivše SFRJ: „Emitor“, „Patak“, „Alef“, „Maxi“. Radio je u beogradskom studiju za animaciju „Bikić“, istovremeno objavljujući ilustracije u časopisima. Njegov album „Kalokagarti“, prema scenariju Đorđa Milosavljevića izlazi 1994. godine.  Bio je jedan od pokretača i urednika satiričnog lista Bager 2001. godine. U razdoblju 2001-2004. objavljuje serijal „La Bête Noire“ sa scenaristom Darkom Macanom.  Od 2004. godine radi serijale za francuske izdavače „Dupuis“, „Glenat“ i „Humanos“. Mini strip serijal „Džejson Brajs“ nacrtao je po scenariju francuskog scenariste Alkanta u periodu od 2008. Do 2010. Godine. „Deveta dimenzija“  je u septrmbru objavila kolor integralno izdanje ovog ostvarenja koje se sastoji od 3 epizode.

TANJA STUPAR TRIFUNOVIĆ, TATJANA VIDOJEVIĆ „MORE JE BILO MIRNO“

Da održavanje strip salona u okruženju ima smisla i poentu dokaz je i pokretanje našeg salona. Na prvom izdanju ugostili smo prijatelje iz izdavačke kuće „Besna kobila“. Kada su oni vidjeli postavku „3. Izložbe stripa Srpske“ i radove naše Tatjane Vidojević, ostali su bez teksta i do saradnje je moralo doći!

Tanja je do tada radila uglavnom ilustracije i neke kraće stripove, ali je odavno več bila zagrijana, ali i spremna za jedan veći i ozbiljniji zalogaj. Tako je nastala grafička novela „More je bilo mirno“ koji je Tanja ilustrovala po predlošku Tanje Stupar-Trifunović, naše poznate književnice. „Besna kobila“ je stala iza ovog projekta tako da papirnatu premijeru ove novele očekujemo vrlo brzo, a do tada uživajte u ponuđenim tablama na istoimenoj izložbi.

FILIP ANDRONIK, SENAD MAVRIĆ

Senad i Filip su se upoznali preko neformalnih crtaćih seansi u kojima su dokučili da bi mogli sarađivati na istim crtežima – Filip sa olovkom, a Senad sa tušem. Ti probni radovi su ispali jako dobri jer su oba prestali brinuti za onaj dio crteža koji smo prepustili onom drugom.

Uspjeli su da, uz prijateljstvo, zahvaljujući kvalitetu zajedničkih radova, ostvare i poslovni angažman za izdavače stripova iz Francuske, posebno sa izdavačkom kućom “Delcourt”. Za njih ova dva autora ilustruju scenarije tematski smještene u Drugi svjetski rat, odnosno u kupole Njemačkih Američkih i Ruskih tenkova iz istog perioda.

Filip Andronik je nagrađivani strip crtač i ilustrator iz Sarajeva, Bosna i Hercegovina.

U dvadeset godina iskustva on je pisao, crtao, tuširao, bojio i izdavao svoje stripove u Bosni i Hercegovini i inostranstvu. Njegovi radovi su objavljeni u novinama, magazinima, strip magazinima, knjigama i strip albumima. Osim crtanja stripova, on je ilustrovao i dizajnirao likove za muzičke spotove “Kažu” i “Rijaliti” grupe Dubioza Kolektiv. Filip već nekoliko godina radi kao crtač za najveću strip izdavačku kuću u Francuskoj, “Editions Delcourt”. Kada ne crta stripove, Filip vodi radionice i predaje strip u školama i na strip festivalima, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u zemljama regije.

Senad Mavrić je rođen 1970. godine u Novom Pazaru. Iste godine se nastanjuje u Sarajevu gdje i danas živi i radi. Školu primjenjenih umjetnosti je završio u Sarajevu 1989. godine na odsjeku likovnog tehničara za opremu knjige.

Iste godine je upisao Akademiju likovnih umjetnosti na kojoj je bio redovan student grafičkog dizajna. Od 1984. pa sve do aprila `92. je bio stalni saradnik u Strip Art Featuresu gdje i poprima sve simptome zaraženosti devetom umjetnošću. Studije je nastavio 1994. u Le Mansu, gdje je dobio diplomu za umjetničko izražavanje, a studije je završio u Orleansu (Francuska), na Institutu za Vizuelnu umjetnost, gdje je dobio diplomu ekvivalentnu magisteriju (poslije 5 godina studija) na odsjeku komunikacije.

Radu na stripu se vratio 2013. kada je u saradnji sa Filipom Andronikom uradio strip “Gangs-MS 13”, za francusku izdavačku kuću „Casterman“, edicija Jungle. Nakon toga uspostavlja saradnju sa izdavačkom kućom „Delcourt“ za koju je uradio nekoliko strip albuma, uglavnom u saradnji sa Andronikom.

VANESSA BELARDO

Vanesa Belardo rođena je godine 1986. u Taormini, sicilijanskom gradiću, a 2005. seli u Milano i upisuje školu stripa. Već 2008. Godine počinje raditi na stripu “Giada” za izdavačku kuću „Arcadia Edizioni“, a godinu poslije započinje saradnju sa „Star Comics“ na njihovim serijalima “Jonathan Steele” i “Agenzia incantesimi”. U isto vrijeme za „Sony Music“ potpisuje serijal “Graphic Opera” posvećen prenošenju opernih libreta u strip medij. U izdavačkoj kući „Sergio Bonelli Editore“ debituje 2015. godine u 292. broju „Nathana Nevera“. Vanesa Belardo predstavlja mlađi Bonelijev crtački kadar, ali njeguje tradicionalniji pristup crtežu koji više pripada svijetu “starog” Bonellija u šta će se posjetioci ove izložbe i uvjeriti.

PASQUALE DEL VECCHIO

Pasquale del Vecchio je jedan od najboljih ctrača izdavačke kuće „Sergio Bonelli Editore“. Profesionalac već preko 35 godina, započeo je svoj ilustratorski rad u legendarnom italijanskom magazinu „Il Giornallino“, nakon čega je crtao strip „Memfis blu“ objavljen u poznatoj strip reviji „Cyborg“ italijanske izdavačke kuće „Star Comics“. Njegov veliki talenat i kvalitet objavljenih stripova otvorili su mu vrlo rano vrata najvećeg italijanskog izdavača „Sergio Bonelli Editore“, za koje počinje rad na serijalima „Zona H“ i „Nik Rajder“. Ubrzo dobija priliku i da se iskaže na avangardnom serijalu Karla Ambrozinija, „Napoleone» nakon čijeg završetka ulazi u najjaču ekipu Boneli crtača  i radi na serijalu „Teks Viler“.

GIORGIO PONTRELLI

Giorgio Pontrelli rođen je 1977. godine, diplomirao je na umetničkom institutu u Bariju, a u Rimu je pohađao „Međunarodnu školu stripa“ i debitovao u „Edizioni Cioe“ i časopisu „Heavi Metal“. Pontreli radi za najpoznatijeg italijanskog izdavača „Serđo Boneli Editori“ i to kao autor serijala „Jedno doba jedna priča“, kultnog stripa Dilan Dog, kao i „Priče iz sutrašnjice“ legendarnog pisca i Dilanovog tvorca, Ticijana Sklavija. Za američkog izdavača „DC comics“ radi „Betmena“, za „IDW“ serijal „“, za „Boom Studios“ crta serijal „CBGB“.

WALTER VENTURI

Walter Venturi je rođen 1969. godine u Rimu. Sa dvadeset pet godina je sam objavio 12 brojeva svog prvog stripa, „Kapetan Italija“, a potom se posvetio radu na horor mini-serijalu „Lost Kidz“. Prelazi u izdavačku kuću „Eura Editoriale“ u kojoj je učestvovao na nekoliko mini-serijala objavljenih u časopisima „Skorpio” i „Lancio story” i postao član redovne crtačke ekipe na serijalima „John Doe” i „Detektiv Dante”. Za izdavačku kuću „Edizioni BD“ je uradio jednu kratku priču serijala „Brad Barron” koja se pojavila u knjizi “Anatomia di un eroe“. Šesnaesti broj tog serijala, koji je napisao Tito Faraci, označio je početak saradnje sa izdavačkom kućom „Sergio Bonelli Editore”. Nakon rada na serijalu „Demian“ u avgustu 2013. godine nacrtao je prvi broj Zagora u boji, po scenariju Jacopa Raucha. Venturi pripada novijoj generaciji crtača Zagora, a nedavno je nacrtao i jednu kratku priču za Teksov serijal objavljenu u kolor ediciji.

Scroll to top