situacija-popustanje-mjera-tokom-pandemije-bema-biznispromo-kuponpopust

Situacija sa popuštanjem mjera tokom pandemije

Ovih dana smo svjedoci popuštanja mjera tokom pandemije korone u Evropi, a samim tim i kod nas. Svjedoci smo takođe i povećanog broja inficiranih u Republici Srpskoj. Moram reći da mentalitet našeg čovjeka nije isti kao mentalitet jednog Njemca ili Austrijanca, generalno ljudi na zapadu. Najbolji primjer je kretanje bez zaštitnih maski, okupljanje većeg broja ljudi, otvaranje svih radnji. Usljed svega toga, imamo veći broj zaraženih, nego početkom pandemije.

Šlag na tortu jeste ukidanje karantina na granicama i dolazak našeg naroda koji je na radu u inostranstvu, a po dolasku idu samo u kućnu samoizolaciju, koju i ne poštuju. Kući ih dočekuju surpuge, sestre, majke, braća i ostali članovi porodica, koji rade ovdje.

Trenutno sam bio primoran da pošaljem 25 radnika iz Banjaluke i Mrkonjić Grada u kućnu samoizolaciju, jer su im u posjeti bili članovi porodice iz inostranstva. Ne želim da se dovedem u situaciju da se neko u proizvodnji inficira, čime bi nastala potpuna katastrofa. Ova situacija predstavlja veliki problem obzirom da redovno u Bemi imamo veliki broj odsutnih radnika, kako zbog bolovanja, tako i drugih privatnih razloga, a norme moramo ispuniti i plate zaraditi. Nisam zadovoljan ukidanjem mjere karantina na granicama, a naročito sada ukidanjem policijskog časa. Ta situacija nam je ovdje velika prijetnja.

Takođe, velika primjedba na sistem i način izvještavanja o smrtnim slučajevima usljed korone. Pomalo je besmisleno navoditi godine lica koja su preminula i spominjati udružene bolesti u svakom slučaju. Zvuči kao opravdanje, koje je neracionalno. Koliko ko god godina imao, njemu je život mio, a i sve te osobe su nečiji roditelji, prijatelji, babe i djedovi.

Uputili smo dopis i Ministarstvu obzirom da treniranje u sportskim dvorana je dozvoljeno, a nije dozvoljeno da se otvore škole sporta za trening. Znamo da se većina sporta odvija u školskim dvoranama. Potrebno je o cijeloj situaciji kada je lokalni sport i rekreacija u pitanju ponovo razmisliti.

I poslednje, ali najviše važno, jeste da u Bemi ostaju na snazi sve mjere, kao s početka pandemije. Teško nam je da se borimo sa situacijom obzirom da su radnici 8 časova na poslu, a 16 van posla u slobodnim aktivnostima. Tražim i od svih nadležnih organa, pripadnika MUPa da sankcionušu svakog ko ne poštuje trenutne mjere, bez izuzetka.

Scroll to top