16-ti-rodjendan-tvornica-obuca-bema-marinko-umicevic-biznispromo

Šesnaesti rođendan Tvornice obuće Bema

“Na Ilindan, 2. avgusta navršava se 16 godina od početka rada Tvornice obuće Bema, koja danas ima 1200 radnika. Bema je od tada prešla trnovit put, a i dalje ga prelazi, no na tom putu biva društveno odgovorna firma koja ostavlja neizbrisiv trag u privredi Banjaluke, ali i regije van granica države. Za 16 godina, nikada niti jednog dana nije zakasnila plata, svi porezi se plaćaju uredno, već 13 godina kupujemo udžbenike za djecu naših radnika od trećeg razreda osnovne škole do četvrtog razreda srednje škole. Za 16 godina smo podijelili preko 100 000 pari obuće širom Bosne i Hercegovine, pomažemo konstantno 50 sportskih klubova i udruženja, a vjerujem da ćemo sve navedeno nastaviti i u budućnosti. Fabriku smo opremili modernim mašinama, te je trenutno jedna od najopremljenijih u regiji, što se odrazilo na povećanje produktivnosti. Radimo godinama unazad za poznate svjetske brendove, a ohrabrili smo se i da počnemo prije 5 godina domaću proizvodnju, te smo od tada otvorili i dvije prodavnice, u Banjaluci i u Mrkonjić Gradu. Radnici, uz sve gore navedeno, imaju obezbijeđen topli obrok i organizovan prevoz, te u sklopu firme u našim plastenicima uzgajamo povrće za restoran.

Odjednom, zadesila nas je situacija sa pandemijom virusa korona, sve što je godinama građeno, dovedeno je u pitanje. Fabrika je bila blokirana, proizvodnja je bila obustavljena, najvažnije nam je bilo zdravlje naših radnika, a bili smo takođe i onemogućeni da nabavljamo repromaterijale obzirom da su prestale sa radom fabrike u Italiji, Njemačkoj i Kini. Sve to je rezultovalo da cijeli mjesec april Bema nije radila, te nam je Vlada Republike Srpske prišla sa finansijskom podrškom, isplatili su minimalne plate i sve poreze i doprinose za radnike Beme. Ovom prilikom se i zahvaljujem premijeru Viškoviću za posebnu podršku Bemi, kao i sprskom članu Predsjedništva BiH, gospodinu Miloradu Dodiku koji nam je pružio svaki vid podrške. U maju smo nastavili samostalno sa proizvodnjom, plate i naše obaveze su išle normalnim tokom, koji prati i proizvodnja. Za ovu godinu smo prema početnim rezultatima očekivali da će biti najuspješnija do sada u istoriji Beme, međutim, već smo pretrpjeli štetu od 1,5 miliona KM radi pandemije korona virusa.

Kada se osvrnemo unazad, kakvu smo fabriku zatekli prije 16 godina i kakva je danas, ponosni smo što smo tu gdje smo. To nam je velika motivacija i spoznaja da uvijek može bolje.Zahvaljujem se lično svim radnicima Beme, svim rukovodiocima, vlasnicima – gospodinu Martinu Žilniku i gospodinu Benjaminu Fugini. Smatram i da je moja malenkost dala i da daje veliki doprinos da Bema bude ono što jeste, poznata i priznata u cijelom svijetu.

Srećan nam rođendan! Da nas čuva Sveti Ilija, a nije ni slučajno da je Bema počela sa radom baš na taj dan. Nije vrijeme za slavlje, a imali smo namjeru napraviti veliku proslavu uz Marinka Rokvića i Halida Bešlića, za svih 1200 radnika, no to ćemo odložiti za neka bezbjednija vremena.

Čuvajte se, živi, zdravi i vrijedni bili!” – izjavio je za naš portal tehnički direktor, Marinko Umičević, inž.

(biznispromo.com)

Scroll to top