zajednicka-deklaracija-eu-i-zemalja-zapadnog-balkana

Podrška usvajanju zajedničke deklaracije EU i zemalja Zapadnog Balkana

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izražava podršku usvajanju zajedničke deklaracije Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana, naglašavajući da je važno što cela Evropa i njeni partneri pokazuju jedinstvo u periodu velike zdravstvene, ekonomske i društvene krize u kojoj su se našli usled posledica pandemije virusa korona.

-Samo održavanje konferencije do kojeg je došlo bez obzira na trenutnu situaciju pokazuje da ne postoji kriza koja može sprečiti iskrene partnere da razgovaraju o modelima svoje buduće saradnje, istakao je Dodik.

Srpski član Predsedništva BiH zahvalio je Evropskoj uniji na pomoći, koju je pružila svim zemljama zapadnog Balkana u borbi protiv korona virusa, kao i finansijskoj podršci ekonomskom oporavku nakon pandemije, saopšteno je iz kabineta srpskog člana Predsedništva BiH.

-Imajući u vidu da se većina zemalja članica trenutno suočava s teškim izazovima koji, između ostalog, uključuju i međusobno poljuljano poverenje, srpski član Predsedništva BiH smatra da je usvajanje deklaracije veoma značajno za jedinistvo EU, ali izražava umereno razočarenje što je deklaracijom umesto nedvosmislene podrške “perspektivi članstva”, potvrđena “podrška evropskoj perspektivi zapadnog Balkana” i smatra da je zajednička budućnost koja će uvažiti sve sličnosti i specifičnosti partnera ono čemu se mora jače težiti, naglašava se u saopštenju.

Dodik je ocenio da je građanima zemalja zapadnog Balkana potreban novi jak impuls koji će vratiti veru u zajedničku evropsku budućnost i podsetio da građani smatraju da nakon bezviznog režima, koji je omogućen svim zemljama zapadnog Balkana, nije bilo koraka koji bi imali sličnu ili istu snagu.

Srpski član Predsedništva podseća da je u nekoliko navrata izrazio javnu zahvalnost EU, ali i pojedinačno njenim članicama koje su pomogle u borbi protiv pandemije i zemljama koje nisu članice EU, a čija pomoć je takođe bila značajna i blagovremena.

-Ova pandemija pokazala je i jedinstvo ne samo evropskih, već i najznačajnijih evroazijskih partnera i da se i ova kriza može posmatrati kao šansa da na tragu solidarnosti koja je među svima njima pokazana, počne jačanje postojećih veza.

Srpski član Predsedništva smatra da je potrebno obezbediti širu koaliciju na međunarodnom planu i ojačati globalna partnerstva kako bi se poboljšala sajber bezbednost, a da je osnova za ovu platformu uključivanje svih relevantih partnera.

On ceni da su zemlje zapadnog Balkana dale značajan doprinos u očuvanju mira učešću u operacijama i misijama EU, ali da “potpuno uključivanje” zapadnog Balkana u spoljnopolitičke stavove EU bi trebalo da je dvosmeran proces koji između ostalog podrazumeva uvažavanje stavova zemalja zapadnog Balkana po određenim pitanjima.

-Srpski član Predsedništva zaključuje da nas je ova kriza naučila da nema malih i velikih , razvijenih i nerazvijenih članova onih koji to nisu, već da postoji jedna Evropa, ona koja ima iste probleme i ista rešenja, kao i prijatelje koji su tu da pomognu onima koji su najugroženiji i da to nikada ne sme biti zaboravljeno, navodi se u saopštenju.

novosti.rs

Scroll to top