otvoreno-pismo

Otvoreno pismo Vladi Republike Srpske, svim nadležnim ministarstvima

Neformalna Facebook grupa preduzetnika Korona virus i privreda (umrežavanje, prijedlozi, ideje, pomoć) kreirala je otvoreno pismo Vladi Republike Srpske, svim nadležnim ministarstvima u cilju konkretnih mjera za privredu zbog pandemije izazvane korona virusom:

“Poštovani,

Zbog izuzetno teške situacije u kojoj se nalazimo kao društvo zbog pojave virusa „Covid 19“ i proglašene vanredne situacije, obraćamo vam se ovim pismom, sa zahtjevom, da u ovoj, izuzetno teškoj situaciji, nađete način i modalitete zaštite privrede u potpunosti.
Većina privatnih poslodavaca nije bila spremna na novonastalu situaciju. Zbog više sile, svima nam je ugroženo poslovanje, ali i sama egzistencija.

Najveći broj preduzeća i registrovanih privrednih subjekata u Republici Srpskoj su mikro preduzeća, koja imaju od jednog do pet zaposlenih radnika. Ta preduzeća (bez obzira da li je u pitanju s.p. ili d.o.o.) trenutno ne rade i ne ostvaruju nikakve prihode. Samim tim, nemaju mogućnost ni da plate nastale rashode, a to nas neminovno vodi u mogućnost gašenja. Pošto nismo u zavidnoj situaciji, većina nas nema zalihe novca, većina nas posluje opterećena kreditima, kirijama, komunalnim i republičkim taksama.

Mnogi od nas su samozaposleni u ovim preduzećima, a imamo i radnike. Ukoliko dođe do gašenja, svi ostajemo bez prihoda.
Prije nastale situacije, izmirivali smo uredno naše dospjele obaveze, punili budžet Republike Srpske, isplaćivali plate našim zaposlenima. Sada, zbog novonastale situacije, nismo u mogućnosti da to radimo dalje. Sa željom da što bezbolnije prođemo kroz ovo, šaljemo vam listu prijedloga, kako možemo pomoći jedni drugima.

Prva i osnovna stvar koja nam je problem su porezi i doprinosi. Odgoda plaćanja do kraja krizne situacije nam neće pomoći, jer nismo u mogućnosti da za jedan mjesec zaradimo za dva mjeseca poreze i doprinose, a pogotovo za tri ili više, ako ovakva situacija potraje. Ako nam se napravi samo prolongiranje obaveza, mi, kao mali preduzetnici, upadamo u situaciju da će nam veća opterećenja biti po isteku krizne situacije, nego sada.

Mala i srednja preduzeća su u još većem problemu, zbog većeg broja zaposlenih, kao i zbog većih obaveza.

Zato tražimo:
– Oslobađanje od plaćanja svih poreza i doprinosa u trajanju 3+3 mjeseca
– Oslobađanje plaćanja svih naknada (komunalne takse, republičke takse i ostalih dadžbina) u periodu trajanja krizne situacije
– Oslobađanje plaćanja zakupa prostora u periodu trajanju krizne situacije
– Smanjenje cijene komunalnih naknada i troškova struje, telefona, interneta, grijanja, u periodu trajanja krizne situacije, te minimum tri mjeseca nakon završetka krizne situacije
– Omogućavanje plaćanja nastalih obaveza na minimum 12 mjeseci od dana završetka krizne situacije
– Moratorij na otplatu svih kredita i lizinga, bez naknada i kamata, u trajanju od najmanje 12 mjeseci
– Plaćanje PDV-a po naplati fakture
– Da država na sebe preuzme isplatu minimalne plate u periodu trajanja vanredne situacije
Ovo tražimo za sva preduzeća u Republici Srpskoj, jer ovo je jedini način da sačuvamo već postojeća radna mjesta, te da zajedničkim snagama radimo na oporavku privrede i čitave Republike Srpske nakon pošasti koja nas je zadesila.

Korona virus i privreda (umrežavanje, prijedlozi, ideje, pomoć)
Scroll to top