medjunarodni-festival-animiranog-filma-banja-luka-2020-biznispromo-i-gradski-magazin

Međunarodni festival animiranog filma „BANJALUKA 2020“ – Onlajn animacija

Direkcija Međunarodnog festivala animiranog filma „BANJALUKA 2020“, poštujući preporučene mjere zaštite zbog epidemiološke situacije izazavne virusom Kovid-19 koje značajno ograničavaju brojnost publike na bioskopskim projekcijama, odlučila je da ovogodišnje, 13. izdanje Festivala održi onlajn.

Programi će biti prikazivani besplatno, putem Internet platforme, za publiku na prostoru Bosne i Hercegovine.

Festivalski program biće redukovan samo na prikazivanje filmova pristiglih na konkurs Festivala, bez pratećih programa.

Iz bogate selekcije filmova koji su pristigli na konkurs Festivala, od ukupno 567 filmova iz 39 država svijeta, selekciona komisija odabrala je 48 filmova u takmičarski program, 12 u dječiji takmičarski i 27 u program panorama.

Biće ukupno prikazano 87 animiranih filmova.

U programima koji su presjek savremene svjetske animcije, tradicionalno najviše animiranih filmova je iz Francuske, Poljske, Rusije, Španije i Njemačke.

Iz Bosne i Hercegovine u takmičarskom programu Festivala selektovana su dva animirana filma, i to Igora Đurića i Nemanje Vučenovića, studenata prve klase smjera Animirani film Akademije umjetnosti iz Banjaluke, čiji su ovo diplomski filmovi.

Međunarodni žiri festivala radi u sastavu: Asja Krsmanović (Bosna i Hercegovina), Nikica Gilić (Hrvatska) i Boban Savić-Geto (Srbija).

Festival se održava u redovnom terminu od 24 do 28. oktobra, a svakodnevno će biti organizovane dvije projekcije filmova (osim prvog dana otvaranja Festivala i posljednjeg dana, kada je proglašenje pobjednika).

Održavanje Festivala finansijski je pomoglo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Scroll to top